Morgonpass i ridhuset

Idag blev det ett tidigt morgonpass i ridhuset. Jag tycker att det är superskönt att rida på morgonen för då har man stallet klart när man slutar jobba – underbart! Idag ska jag visserligen tillbaka till stallet och raka Izza, adiposity men alla stallsysslor är redan fixade.

Dressyrpasset gick riktigt bra med tanke på att Izza inte har gått i ridhuset på nästan två veckor. Mjuk och fin i traven men lite springig i galoppen. Högerboken ville vara ute och cykla lite då och då men genom att ställa utåt ibland så blev det bättre. Testade några 10-meters volter i galopp och dom fungerade galant! Vilken skillnad det är på bärigheten i galoppen nu mot i våras, på vår LA-debut kunde vi knappt styra runt på en sån liten galoppvolt och nu går det mycket bättre!

Något som bekymrar mig lite är att Izza fortfarande hostar några gånger varje ridpass. Hon har inger feber, är inte snorig och är hur pigg och glad som helst – vad gör man då? Vattnar hennes hö och funderar även på att öppna fönstret i boxen så att hon får frisk luft även när hon står inne. När jag rider hostar hon sällan och oftast i början av passen, troligen hostar hon då ur sig allt stalldamm. Om jag minns rätt så har hon haft lindrig hosta förut på höstkanten, kanske är det något med luften nu – vem vet!

Publicerat i Allmänt, Hästliv.

8 Comments

 1. Rådfråga gärna veterinär Elin men oftast är det inget konstigt. Det är väldigt vanligt att hästarna hostar i början av ett ridpass. Jag har en tänkbar teori om att det, precis som hos människor, är förkylningstider, på hösten. Yogi hostade alltid extra mkt, oavsett stall, spån och grovfoder, på hösten när det är fuktigt och rått ute.

  • Tack för tipset Linn :) Verkar vara någon höståkomma eftersom hon sällan hostar övriga tider på året. Hon är antagligen väldigt känslig för ”instängda” miljöer, när hon åker transport hostar hon alltid en-två gånger under igångsättning. Min teori är att hon hostar ur sig stalldammet.

 2. Ta kontakt med veterinär och rådfråga! Jag har en häst som hostade lite grann, speciellt på hösten när vädret växlar så och det märktes när det blev fuktigt. Detta var dock flera år sedan och Förra året bröt kronisk bronkit ut när han ansträngdes och vi trodde inte att jag skulle kunna ha kvar honom. Vill inte skrämma upp dig, men ta tag i det direkt. Hostan kommer oftast för att de är allergiska och visar reaktion mot något. Bästa medicinen är att låta dem vara ute så mycket som möjligt! Min häst har varit ute dygnet runt sen April och är det fortfarande och nu hostar han aldrig om han inte har tillbringat en natt i stallet. Även om fönster och stalldörrar står öppna. Ett annat tips är att sopa aldrig och mocka aldrig när hästen är inne.

  Bli inte orolig nu, men kontakta veterinär och rådfråga. De kan även ge recept på slemlösande, vilket hjälper hästar som bara har fått hosta. Min hjälpte det tyvärr inte, istället blev en inhalator med astmamedecin vår räddning. Lycka till! :)

  • Hej Louise! Tack för tipsen! Igår var hon hostfri tack och lov, verkade som att öppna fönstret och vattna höet var en bra idé. Ska fortsätta med detta så länge som det går och snart ska vi även växla över på hösilage och då brukar hostan ge med sig. Som tur var har hon ingen kraftig hosta utan den kommer endast vid ridning och i början av passet. Det är ungefär som att hon måste ”hosta ur sig” stalldammet innan hon kan fortsätta.

   Tyvärr har jag ingen möjlighet att ha henne på lösdrift just nu så hoppas att hostan försvinner nu efter vidtagna åtgärder :)

 3. Hektor hostar occkså. Ofta vår och höst. Ett par gånger vid igångsättning i början av ett ridpass. I våras när pollen säsongen var som värst köpte jag Sectreta Pro (ingen karens) vilket hjälpte mycket. Vattnar också höt.

 4. Baltus som jag hade förut hostade alltid 2ggr när jag satte igång honom i trav, dock berodde det på att han hade lindrig bronkit. Blir värre på hösten på de stängs in i stallet, så försök ha så mycket ventilation som möjligt. Han placerades i boxen precis vid dörrarna. Sen gav jag honom även vitlökspulver som han blivit rekommenderad av veterinär, kolla upp vitlökspulver tycker jag..men läs om det för har hört att det ev kan va dåligt för häst? Har hon spån i boxen ? Då kan det va bra att vattna lätt på det så det inte dammar, eller byta ut det mot torv. Lite av mina erfarenheter från host hästar :)

  • Tack Marre för alla bra tips! Hon står i boxen närmast dörren och den är alltid öppen när hästarna är inne. Dock så har vi precis bytt spån till kutter, innan hade vi vanligt råspån. Jag upplever dock att kutter dammar mindre, men hon kanske känner av det mer. Ska eventuellt ringa och rådfråga veterinär om hostan inte går över. Drygt när man inte vet vad det beror på :/ Tack igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.