Izza på Husaby Hästklinik

Efter att ha åkt typ 8 mil fel och hamnat på Husabys filial Bjertorp kom vi slutligen fram till Husaby, sick 30 minuter för sent. Typiskt oss! Nu vet vi i alla fall vart det ”riktiga” Husaby ligger, order det ligger INTE mitt ute i skogen som det första stället vi besökte lite ofrivilligt :) Tack Charlotte och Linnea som står ut med alla mina långresor Sverige runt.

Måste börja med att säga att JA! Husaby är verkligen i en klass för sig. Vilken optimal anläggning för en hästklinik! Massor av boxar, mind undersökningsrum, veterinärer, hältgångar, rundcoraller och ett jättefint stort ridhus. Då måste man också räkna in de otroligt sköna sofforna i väntrummet, det goda fikat och den goda lunchen. Imponerande!

Vår veterinär hette Torunn och verkade väldigt kunnig och seriös, att hon själv hade ägt en haflinger tidigare gjorde ju inte saken sämre direkt! Vi började med en vanlig hältutredning på gången. Izza halt vänster fram. Longerade på hårt underlag, mer halt. Longerade i ridhuset, lite mindre halt. Torunn kände igenom benen och tyckte att ligamentet vid vänster armbåge var lite svullet. Bedövade armbågen och hältan blev lite bättre. Bedövade övre delen av knäet, hältan oförändrad. Bedövade hela vänster fram, fortfarande lite halt.

När vi var klara med bedövningarna gick vi in på röntgen och tog bilder på armbågen och bogen. Allt såg bra ut. Vi fick då gå vidare till ultraljud där dom hittade en förändring på sidoligamentet i vänster armbåge, vilket troligtvis orsakar hältan. Skadan såg inte färsk ut så det har troligtvis funnits där ett tag. Domen löd: vila i 6 veckor, återbesök och behandling med stötvågsterapi, sen fortsatt vila. Vi frågade hur länge en sådan här skada tar att läka och hon kunde inte svara exakt men flera månaders vila blir det troligtvis.

Det roliga var att Torunn upptäckte det här direkt efter första longeringen, men dom ville bedöva för att utesluta andra saker. Kunnig veterinär! Skador på armbågens ligament är tydligen väldigt ovanligt, det här var tredje fallet på 10 år. Det är vanligare på kallblodiga och lite tyngre raser så där stämmer ju Izza in på beskrivningen. Skadan uppkommer av ett yttre trauma, till exempel en spark eller att hästen halkar/går omkull. Prognosen är enligt skolboken dålig på sådana här skador men alla Torunns hästar hade blivit helt bra – känns bra! Nu ska vi hålla alla tummar vi har, både för att Izza blir bra och för att hon inte ska bli helt knäpp av ytterligare en långvila.

1044898_10152581056738349_8710608960456139875_n

Publicerat i Allmänt, Hästliv.

5 Comments

 1. Hej ! Hur är de med lokalsinnet egentligen.? Hihi ;)
  Jag förstår att det blir drygt med ytterligare en långvila, det är ju så tråkigt o gå o vänta, o ni som nyss haft en lång vila o kommit igång. Jaja, hoppas nu att det blir bra jag håller tummen för er.
  Mvh Sofia

  • Haha, i vanliga fall är det ganska bra men just då var det ”systemfel” på lokalsinnet ;) Ja drygt, men skönt att veta vad det är och att det inte är jag som har ridit dit hältan.

  • Ja väldigt skönt att få veta vad hon har ont av! Men såklart såååå drygt med mer vila… Hur går det med Cherry?

   • Ja det förstår jag!
    Nja, lite halvt får jag väl säga. Har inte ridit ett riktigt dressyrpass på säkert två månader och hon har gått på halvfart hela sommaren för att jag inte har haft varken tid/ork/motivation till något annat.. Det är tråkigt, men tror det blir bättre när skolan kommer igång igen och jag får in rutinerna igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.