Luwina på hästsjukhuset 

I söndags när jag kom till stallet upptäcktes en knöl stor som en golfboll på Inas hals. Efter lite rådfrågande med distriktsveterinär på telefon kom vi fram till att eftersom Ina inte verkade så berörd av knölen skulle vi avvakta till dagen efter och då köra in till hästsjukhuset. Vi fick en akuttid på måndagen och fick på plats prata med en veterinär som först och främst ville göra ett ultraljud för att se om knölen var en böld eller blödning. Ultraljudet tydde på böld och då togs även ett blodprov som även det bekräftade böld. Ina blev satt på antibiotika och ett bakterieprov togs för att kunna se vilken typ av bakterie det handlade om.

På tisdag hade bölden börjat trycka på luftstrupen så därför var de tvungna att skära hål på den fast de egentligen ville vänta tills den var mer ”mogen”. En dräneringsslang sattes även in.

På onsdag fick vi svar på bakterieprovet som visade på streptokocker som tydligen är ganska vanligt på föl. Troligtvis har hon fått något pyttelitet osynligt sår någonstans på kroppen där bakterien har kommit in. Sen har sedan bakterien vandrat i kroppen och fastnat i ett blodkärl i halsen. Maximal otur med andra ord.

Izza och Ina får bo kvar på hästsjukhuset tills imorgon. Då har Ina fått full kur av antibiotika och jag slipper sprutor på hemmaplan. I allt elände känns det ändå helt okej, det kunde varit värre och enligt vet så tror han inte att hon kommer få några men av detta i framtiden. På hemmaplan väntar tvätt av sår två gånger om dagen, i övrigt får hon gå ut i hagen som vanligt.

Ett tag trodde jag verkligen att hon skulle dö på hästsjukhuset. Men nu verkar det gå åt rätt håll och imorgon står dom hemma i stallet igen!


Publicerat i Allmänt, Fölis 2016, Hästliv, Luwina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.