Fölis 2016

Ja, cialis 40mg eftersom jag inte har så mycket vettigt att skriva om så kan jag väl avslöja att jag planerar att betäcka Izza i år. Jag känner att jag vill ge henne ett lugnt år oavsett om hon blir frisk snart eller ej och då passar en betäckning in ganska så bra.

Redan i somras gick jag i avelstankar eftersom Izza blev skadad igen i juli. Jag letade dygnet runt efter lämplig hingst i ungefär en veckas tid innan jag insåg att det var bättre att vänta ett år, ett beslut jag är glad över nu! Att välja hingst är sannerligen inte lätt, speciellt när man har så höga krav – haha! Det jag har kommit fram till efter allt researcharbete är att:

– Jag vill betäcka via semin
– Jag vill ha en rörlig, modern hingst i uppförsbacke
– Man ska vara noga med att se på hingstens mammas linjer
– Hingststationen måste vara EU godkänd, vilket är ganska ovanligt i haflingeraveln
– Det finns väldigt få haflingerhingstar på semin
– Det finns typ inga filmer på haflingerhingstar (hur ska man då kunna veta hur dom rör sig?)
– Izza är släkt med 95% av alla hingstar som finns på semin
– Jag vill egentligen betäcka med en tyrolerhingst, men har insett att detta är nästa omöjligt

Ungefär här står jag och trampar nu. Jag vill använda en tyrolerhingst så att fölet kan reggas i raskod 47, men har helt enkelt insett att detta verkar vara totalt omöjligt. Jag är ju inte den som ”tar viket hingst som helst” bara för att det ska bli en 47:a heller. Målet är att det ska bli ett riktigt kick-ass föl som kan överglänsa ALLA halvblod på dressyrbanorna. Fast, det känns som att det kan bli vad som helst egentligen – men man måste ju prova för att få veta :) Men väljer jag mellan en 32-hingst som rör sig som en gud och en 47-hingst som rör sig medelmåttigt så är valet lätt. Jag trodde att jag hade hittat en lämplig kandidat men då visade det sig att hingstens station inte var EU-godkänd, jippie! Så just nu lutar det åt att vi använder en av Kiefferhofs hingstar.

Stano e. liz Stainz, u. Novelle, ue. Winterstein

Publicerat i Allmänt, Fölis 2016, Hästliv.

6 Comments

  1. Haha, nu ser jag ju att du redan varit inne på just Stano som jag nämnde i min andra kommentar i det andra inlägget om hingstval. (Ja, jag skulle velat ha typ 8-10 ston att välja hingst till själv, det är ju så himla kul! Om du undrar varför jag hänger här och kommenterar så mycket. ;) )

    • Haha ja Stano var jag inne på redan förra året :) Gillar honom! Sitter och kikar på hans avelsvärde vilket verkar vara högt. Blir dock lite förvirrad eftersom det finns en ”Stano” och en ”Stano II” med exakt samma stam! Lite kul :) Verkar i alla fall som han har högt avelsvärde vilket är bra!

    • Ja jättespännande! Det är mycket nytt att lära sig men förhoppningsvis så står det en liten fölis i Izzas box nästa vår :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.