Betäcka via semin del 2

Här kommer del 2 i min artikel om semin! Den här gången handlar det om att välja hingst.

Välja hingst

I mitt sökande efter rätt hingst fanns det vissa restriktioner att följa. Hingststationen var bland annat tvungen att vara EU-godkänd, något som tyvärr inte är så vanligt bland hingsthållare av rasen Haflinger. Jag hittade många hingstar som jag ville använda men där stationen ej hade ett EU-cetrifikat. Till slut hittade jag den tyska stationen Kiefferhof där Stano står stationerad. En god vän hjälpte mig att ringa ner (min tyska är i stort sett obefintlig!) för att kontrollera att de skickade TAI till Sverige, svaret blev JA! Alla intyg mailades till mig och jag vidarebefodrade allt till Svenska Hästavelsförbudet för att Stano skulle kunna läggas till i Blå Basen. Resten av kontakten med Kiefferhof sköttes sedan av min seminsation.

Eftersom det inte finns någon hingsthållare i Sverige för Stano så var jag som stoägare tvungen att lösa ett betäckningsblock, det kostade 104 kr. Hur man gör kan man läsa på Svenska Hästavelsförbundets hemsida, där står:

Hingst måste uppfylla dessa krav innan vi kan skicka ut ett block:

  1. Hingsten ska vara DNA-typad och kopia av provsvaret ska skickas till SH.
  2. Hingsten ska ha genomgått provtagning för CEM (smittsam livmoderinflammation) med negativt resultat. Provtagning krävs endast om hingsten har vistats utomlands. Provsvaret ska skickas till SH.
  3. Om hingsten inte finns i Blå Basen ska kopia på hingstens pass skickas till SH. Passkopian ska visa uppgifter om hingstens namn, registreringsnummer samt härstamning.

IMG_6700.JPG Bundessieger 2015

 

Publicerat i Allmänt, Fölis 2016, Hästliv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.